Esa Pietilä

Esa Pietilän moniulotteinen ilmaisu ja omintakeisen persoonallinen tyyli liikkuuEK7C0669mid musiikin eri genrealueilla ja sekoittelee niitä luovasti. Saksofonistina, säveltäjänä ja rohkeana musiikillisena visionäärinä tunnettu Pietilä voidaan löytää esittämässä hänen täysin improvisoituja soolosaksofonikonserttejaan, esiintymässä omien jazz- ja improyhtyeidensä kera, tai konsertoimalla solistina kamariorkesterin, kamariyhtyeen tai muun laajemman ensamblen kanssa. Hän myös esiintyy ahkerasti erilaisisssa duo-kokoonpanoissa ja projekteissa nykymusiikkikokoonpanojen ja kamarimuusikoiden kanssa.

Pietilän ilmaisuun kuuluu sujuva liikkuminen erilaisten musiikkityylien synteeseissä ja hän esittää ja säveltää musiikkia yli genrerajojen, sooloista konserttoihin ja laajempiin teoksiin, jazzista nykymusiikkiin. Esa on saanut useita tunnustuksia kansainvälisesti. Kotimaassa hänen toimintaansa ovat tukeneet useat kulttuurisäätiöt ja -tahot apurahatunnustuksin. Hänen Liberty Ship yhtyeen albumi “Approaching” palkittiin “Vuoden Albumi 2013” nimityksellä The New York City Jazz Record: in toimesta.

Orkesterin solistina Pietilä on esiintynyt solistina mm. omalla teoksellaan Graffiti Play, Avanti! Kamariorkesteri kanssa, johtajanaan Esa-Pekka Salonen, SE ensamblen kanssa, Eero Hämeenniemen saksofonikonsertolla, johtajanaan Santtu-Matias Rouvali, sekä Zagros ensemble kanssa omalla teoksellaan “Asterion”. Vuonna 2016 Pietilä kantaesittää Kalevi Ahon, Pietilälle säveltämän uuden tenorisaksofonikonserton.

Säveltäjänä Esa Pietilä on kirjoittanut musiikkia moninaisille omille projekteilleen sekä teoksia alkaen sooloteoksista aina laajamuotoisiin sävellyksiin saakka, joita ovat esittänet erilaiset ja vaihtelevan kokoiset jazz-, nykymusiikki ja kamarikokoonpanot sekä kamariorkesteri Avanti!, Zagros ensamble, UMO Jazz Orchestra ja YLE: n eri musiikkituotannot.

Pietilä aloitti uransa kotimaisissa big bandeissä, jazz-pienyhtyeissä ja opiskeli Sibelius-Akatemian Jazzmusiikin osastolla, josta hän valmistui maisteriksi vuonna 1996. Yksityisesti hän on opiskellut saxofonin soittoa mm. kuuluisien David Liebmanin sekä Ellery Eskelinin johdolla USA:ssa. Sävellystä Esa on opiskellut Jukka Linkolan ja amerikkalaisen Rich Shemarian johdolla.

Vuosien varrella, Esan omat yhtyeet ja projektit ovat vakiinnuttaneet hänen asemansa esiintyjänä lukuisilla kotimaisilla / kansainvälisillä festivaaleilla ja areenoilla, ja johdattaneet hänet konsertoimaan mm. USA:ssa, Kanadassa,Japanissa, Italiassa, Saksassa, Sveitsissä, Norjassa, Ranskassa, Ruotsissa, Alankomaissa, Belgiassa, Ruotsissa, Itävallassa, Islannissa, Englannissa, Brasiliassa, Australiassa ja Kuubassa.

Pietilä on tehnyt yhteistyötä lukuisien kotimaisten, ja monien ulkomaisten artistien kanssa, joista merkittävimpinä mainittakoon Esa-Pekka Salonen, Eero Hämeenniemi, Kalevi Aho, Paal Nilssen-Love (NOR/USA), Harvey Sorgen (USA), Michael Jefry Stevens (USA), Mathias Eick (NOR), Jeff Siegel (USA), Karl Berger (USA), Mark Helias (USA), Brian Melvin (USA), Heiri Kaenzig (SUI), Christoph Baumann (SUI), Baenz Öster (SUI), Franziska Baumann (SUI), Mike Nock (AU), Ron McClure (USA), Claudio Fasoli (IT), Anders Begcrantz (SWE), Odean Pope (USA), Raoul Björkenheim (FIN), Iro Haarla, Filip Augustson (SWE), John Esposito (USA), Hilmar Jensson (ICE), Kjartan Valdemarsson (ICE), Fabian Kuratli (SUI), Jarmo Savolainen, Eija Kankaanranta, Veli Kujala, Mikko Innanen, Mika Kallio, Olavi Louhivuori, Aki Rissanen, Antti Lötjönen, Seppo Kantonen, Arthur Kell, Olavi Louhivuori, Ville Herrala, Antti Hytti, Juho Laitinen

Lisätiedot, konserttikalenteri, konserttinäytteitä ja -videoita, haastatteluja ym. www.esapietila.com

Kommentit poistettu käytöstä.